Skip to content

Sør-Rogalands superjuniorer  i orientering innfridde, men de trakter etter mer. Internasjonal medaljekamp lokker. Nå har de tre uker til å finne fram den beste teknikk og form i villmarka.

Tekst og foto av Erik Borg

IMPONERTE: Jone Valdal fra Sandnes er allerede i den første juniorsesongen av landets beste i ei klasse som favner også de som er ett år eldre enn ham.

Jone Valdal er nyopprykket junior, men slo til med bronse på den individuelle NM-sprinten i Sandefjord. Også på knock out-sprinten kom han til finalen og ble nummer seks. Dermed ble han fylkets aller fremste under sprint-NM.

– Jeg gjorde mange gode veivalg og hadde flyten, sier Jone om bronseløpet.
– Hva betyr tredjeplassen?
– Medaljen viser at jeg har gjort en god jobb i vinter og mestrer sprint.
– Hva gjør deg dyktig?
– Mye trening. Stort sett en økt hver dag, men jeg kan også ha hviledager.
Innen denne sesongen hadde han tre uker med sykdom rett før påske.
– Nå er jeg på 90 prosent av mitt beste?
– Hadde du vært 100 prosent, hadde det lett blitt gull?
– Nei, vinneren er veldig god.

Som ungdomsløper ble Jone historisk da han for to år siden ble den første gutt fra Rogaland til å vinne Hovedløpet, det uoffisielle NM-et for yngre.

Sprint-NM var i urbane strøk og med mye asfalt under beina, og Jones tredjeplass kom på den individuelle sprinten som var det første uttaksløpet foran ungdoms-VM og junior-VM. De tre siste testløpene er på Kongsberg i pinsen. I løpet av tiden fram til da skal Jone knallhardt for å være på sitt beste når det er myr og lyng under beina.

– Det blir en tøff kamp, og jeg skal gjøre mitt. Skulle jeg ikke kvalifisere meg, blir det norgescup i Oslo i stedet for ungdoms-EM, sier Jone.
– Jone vil klare å kvalifisere seg, sier trener for juniorer i Sandnes IL Tom Furland, som selv løp junior-VM i 1989.
– Jone er supersprek. På intervallene er det ingen som løper fra ham, sier trener Kim Richter.
– Vi skal legge opp gode orienterings-økter i forberedelsene, sier formann i Sandnes IL orienteringsgruppa Rune Christiansen og vet samtidig at det også krever litt ekstra, for terrenget i Rogaland er ikke helt som på Kongsberg.
– Egentlig er Rogalands-terrenget ulikt det meste, sier han.

 

Press og skjønn

MEDALJE NESTE:  Anna Taksdal fra Ganddal er på vei mot bronse.

Anna Taksdal slo til med bronse på knock out-sprinten i helga. ’
– Jeg var så sliten og ble fraløpt i kampen om gullet, men medalje er bra, sier Anna.
Knock outen var ikke uttaksløp til ungdoms-EM eller junior-VM. På testløps-sprinten ble det 9. plass.
– Hjernen funket ikke. Jeg må virkelig ha gode planer og løpe bra i pinsen. Jeg vil helst til junior-VM, sier Anna.
At Ganddal-toppen var med på ungdoms-EM og presterte i fjor og også vant natt-NM for en drøy uke gjør nok at hun har litt skjønn med seg.

 

 

 

Stemplet feil

AV DE FREMSTE: Andreas Vistnes Myklebost er av landets beste i eldre junior.

Inne på arenaen stemplet Andreas Vistnes Myklebost på feil post og endte som diskvalifisert på testløps-sprinten. Hadde han stemplet rett, ville han blitt nummer fem–seks. Seks kommer til junior-VM. Myklebost er for gammel til å være med på ungdoms-VM.
– Jeg må virkelig prestere i pinsen, men helt umulig er det ikke. Jeg skal fortsette å trene bra fysisk og teknisk, sier avgangseleven i den videregående skolen som ikke vil bli spilt noe puss av russetiden.
– Jeg prioriterer idretten, sier Andreas.

 

 

STILTE STERKT: Sandnes stilte med dyktige ledere og flinke utøvere på sprint-NM. Foran ligger medaljevinner Jone Valdal. Han holdes oppe av Rune Christiansen (til venstre), Andreas Vistnes Myklebost, Kalle Jongenburger, Amalie Wathne Thingbø, Alva Christiansen, Børge Nilsen Berg og Jon Myklebost.
Search