Skip to content

Generell informasjon
Dette skrivet er ment til foreldre som et første/tidlig møte med Langrennsgruppa i Sandnes IL. Kanskje har dere allerede deltatt i andre aktiviteter (friidrett/alpint/orientering) i Sandnes IL og kjenner til organiseringen?
Langrennsgruppa er organisert inn under Sandnes IL og har et eget styre.
Mer informasjon kan dere finne på nettsidene til Sandnes IL (www.sandnes-il.no). Langrennsgruppa har også en egen facebookgruppe hvor beskjeder og informasjon om trening blir lagt: Sandnes-il Langrenn
For tiden er det også under testing å bruke Sandnes IL app. Dette håper vi blir en enkel måte å gi beskjeder til foreldre og utøvere ila sesongen.

Treninger
Treningsgruppene er delt inn i forhold til alder.

Barneskolegruppe er for barn i barneskolealder. Gruppen deles opp etter erfaring på de fleste treninger. Nye utøvere til klubben er også vanligvis
Ungdomsskolegruppe er for barn i ungdomsskolealder og det trenes sammen med Gjesdal IL og TEAM Melshei.

Treningstilbud til de ulike gruppene
Alle grupper har tilbud om trening torsdager kl 18:00 -19:00 i Sandnes Arena, Melshei.

De eldste på barneskole- og ungdomsskolegruppe kan også ha trening på tirsdager kl 18:00. Da er det løpetrening i Melshei med utgangspunkt fra klubbhuset vårt – SI hytta.

Ungdomsskolegruppen har i tillegg trening mandager kl 18:00/30, da en rolig økt i klassisk eller skøyting på rulleski. Her er også 7. klassinger invitert til å være med.

Oppstart for sesongen er høst, ca ved skolestart, men vi tar imot nye utøvere hele året. I vintersesongen forsøker vi så langt det lar seg gjøre å legge til rette for snø-trening i Brekko – alternativt på Feed. Dette er informasjon som kommer fortløpende på facebooksidene i tillegg til mail og nettsider.

Se også treningstider her på hjemmesiden.

Trenere
Trenere : Her prøver en så langt det er mulig å få inn foreldre med litt trener/langrennserfaring eller tidligere aktive utøver i klubben. For de eldste utøverne har vi et trenersamarbeid med Gjesdal IL og fellestreninger på mandager og torsdager.

Utstyr
For nye utøvere til klubben har vi rulleski til utlån samt noen få par med sko. Utøveren må selv skaffe staver, hjelm og refleksvest. Det er også bra om ungene har hansker eller votter på seg – sommer som vinter da det demper/forhindrer sår/skader på hender ved eventuelle fall.

Klubbdrakter kan etter hvert være kjekt å ha. Det blir sendt ut informasjon per mail noen ganger i året da webshoppen åpner for bestilling av klubbklær. Ta kontakt med materialforvalter dersom spørsmål rundt dette. Ved kjøp av egne rulleski er det viktig å merke seg at det er ulike modeller. Først og fremst er det både klassisk og skøyte-rulleski. Barna bruker kun skøyterulleski! Det er modeller for både barn og voksne så her er det greit å få litt informasjon før kjøp.

I tillegg til rulleski så er det også greit om barna har skøyte sko eller en kombi sko, som har en ekstra støtte rundt ankelen. Rene klassisk sko gir lite støtte til foten og det kan være vanskelig for barna å lære teknikken.

Renndeltakelse
Etter hvert er det kjekt å la ungene få prøve seg på skirenn, da først og fremst de lokale renn.
Sandnes IL Langrenn tilhører kretsen Agder og Rogaland. Det betyr at renn i kretsen strekker seg over alle disse tre fylkene. Mange renn finner likevel sted på Feed skiarena på Tonstad, Tjørhom skistadion og Sinnes i Sirdal – vanligvis start fra Sinnes skole.

Rennene varierer over klassisk og fri (skøyte) stil. Det står i innbydelsen til selve rennet. Lengden barna går på renn avhenger av alder:
Ca normaldistanse på distanserenn:

Opp til og med 10 år : 1 km
11-12 år: 2 km
13-14 år: 3 km
15-16 år: 5 km

Det arrangeres også sprintrenn der barna går først en prolog og deretter heat. Her varierer distansen men ca 500 m – 1 km er ikke uvanlig.

Det arrangeres også flere rulleskirenn i Sandnes Arena og andre steder i sommerhalvåret.

Terminlista for renn finner dere på www.skiforbundet.no og de lokale renn finner dere under krets-fanen hvor det søkes opp «Agder og Rogaland skikrets». På selve rennet dere ønsker å melde opp barnet deres i, er det en direkte link til «minidrett» under fanen «påmelding».

Da er det enkelt å logge seg inn og registrere gjeldende barn på ønsket renn. Når påmeldingen er gjennomført kommer det opp en side med bekreftelse og betaling.

Her står det vanligvis betaling kr 0,- Det betyr at betalingen belastes klubben direkte og det er derfor viktig at medlems- og trenings-avgift er betalt inn.De aller fleste renn har påmeldingsfrist torsdagen før den helgen rennet finner sted. På noen renn er det også mulig med etterpåmelding helt til selve renndagen.

På renndagen:
Gjennom linker i terminlista (på skiforbundet.no/ars), og når renn nærmer seg, vil deltakerlister, startlister og resultatlister være tilgjengelig. Ofte vil det også legges ut oversikt over løyper osv.
Startnumrene sorteres lagvis. Den første fra klubben som kommer, henter startnumrene til Sandnes, og legger de lett tilgjengelig for de andre deltakerne. Typisk sted er et bord i en kafeteria el.
Klubben har ofte en klubbvimpel der det ønskes at deltakerne kommer bort, på den måten kan en lettere få til felles oppvarming og samhold, ihvertfall innen de ulike årsklassene. Det anbefales å sjekke starttidspunktet til løperen, og komme en stund før dette. Da rekker man å bli kjent i området, varme opp, og teste ski. En risikerer å bli veldig kald hvis en kommer for lang tid i forveien, og det ikke er varmestue tilgjengelig.
Hver enkelt utøver (med foresatte) har ansvar for å være klar med startnummer, ski og ferdig oppvarming til sin starttid. Etter endt løp er det av og til premieutdeling, men noen ganger kan premie hentes ved mål og en kan dra hjem etterpå.
Mange nye til klubben er litt usikker på hvordan smøre ski etc. Det er VELDIG LOV å spør de mer erfarne smørerne i klubben. Vi har alle vært nye og usikre på hvordan smøre ski!

Vi prøver så langt det lar seg gjøre å samles under skirenn for å kunne dele på kompetanse. I tillegg arrangeres det smørekurs/byttekveld – vanligvis på høsten (sjekk terminlista).

Er utøveren fylt 13 år, MÅ det betales en skilisens til Norges skiforbund, mer informasjon om dette finner dere på nettsiden til skiforbundet Link: www.skiforbundet.no/norges-skiforbundet/skilisens/

Aktiviteter
En oversikt over langrenngruppas aktiviteter finner dere også på nettsidene under fanen «aktivitetsoversikt» Følg med – lista oppdateres jevnlig!

Aktivitetsanbefalinger for nye:

Familietur til Hovden for å delta i åpningsrennet i kretsen. Dette er en tur med vekt på det sosiale. Vi bor i leiligheter og det er felles opplegg/bespisning store deler av helgen dersom man ønsker. Det er også lagt opp til fellestreninger for ungene i tillegg til selve rennet.

Vi har også en annen familietur i slutten av januar, den går gjerne til Sauda eller Evje. Her deltar ungene på renn både lørdag og søndag.

Vi har felles bespisning på lørdagen og erfaringsmessig er det en veldig kjekk og sosial tur for både store og små. Vi er ofte over 50 personer som reiser på disse turene.

Klubbkvelder finner sted med (u-) jevne mellomrom i SI hytta i Melshei. Her er det bespisning, quizz og sosialt samvær.
Juleavslutning med grøt og sosialt samvær, også det i SI hytta
Også her avsluttes det med bespisning og sosialt samvær.

BLINK festivalen. Her er Sandnes IL Langrenn vanligvis godt representert. I tillegg er vi avhengig av at mange foreldre også opp til Dugnad i forbindelse med festivalen.

Forventninger til foreldre
Langrennsgruppa er som mange andre idretter helt avhengig av bidrag fra foresatte. I løpet av sesongen er Sandnes IL Langrenn arrangør av noen renn/aktiviteter:

SI Rullen: rulleskirenn (september)
SI rennet: skirenn (mars)

SI Duathlon: skirenn/løping (vår)
BLINK: bidrag til aldersbestemte klasser (august)
Klubbkvelder: sosiale kvelder i SI hytta

For å få til dette, er vi avhengig av at foresatte bidrar på 2-3 aktiviteter ila året.

Kontakt
Har du ris/ros eller ønsker å stille spørsmål kan du ta kontakt med styret eller foreldrekontakter for den enkelte gruppen.

Kontaktinformasjon finnes på våre hjemmesider, alternativ en PM via Facebooksiden vår.

Search